Hoşgeldiniz!

Eksik parçanızı buldunuz artık sizde paylaşılan bilgilerden yararlanabilecek, paylaşımda bulunabilecek ve özel mesaj gönderebileceksiniz..

Hemen Kayıt Olmak İçin Tıklayın!

Google Kuantum Sonrası Kripto İçin Hedef Tarihi Açıkladı: Bitcoin Şifrelemesi Kırılacak mı?

Moderatör
Ticaret Puanı: 0 / 0 / 0
Google’ın yaptığı son açıklama, kripto dünyasında dengeleri değiştirebilecek türden. Şirket, kuantum bilgisayarların mevcut şifreleme sistemlerini aşmaya yaklaştığını belirterek, 2029 yılına kadar “kuantum sonrası kriptografi”ye geçilmesi gerektiğini duyurdu. Bu uyarı özellikle Bitcoin şifrelemesinin kırılabileceği yönünde yorumlansa da gelin işin aslına bir bakalım. Bitcoin şifrelemesi kırılabilecek mi? Bugüne kadar birçok uzman, kuantum bilgisayarların mevcut şifrelemeyi kırmasının onlarca yıl alacağını düşünüyordu ancak Google’ın son adımları bu sürecin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini gösteriyor. Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan farklı olarak aynı anda birçok ihtimali hesaplayabiliyor. Bu da Bitcoin’in kullandığı dijital imza sistemlerinin teoride çok daha kısa sürede kırılabileceği anlamına geliyor ama elbette bu o kadar basit değil. Peki gelecekte güvenlik nasıl sağlanacak? Bitcoin bugün işlemleri güvence altına almak için eliptik eğri kriptografisi kullanıyor. Teorik olarak güçlü bir kuantum bilgisayar bu sistemi hedef alabilir ancak bunun gerçekleşmesi için hâlâ çok büyük ölçekli ve hatasız çalışan kuantum bilgisayarlara ihtiyaç var. Mevcut teknoloji bu seviyeye ulaşmış değil. Buna rağmen Google’ın yaklaşımı önemli bir sinyal veriyor. Yani tehdit bir noktada o kadar da uzak olmayacak. Nitekim Android ve Chrome gibi ürünlerde kuantum dayanıklı çözümler şimdiden uygulanmaya başlanmış durumda. Yani sektör, olası bir risk gerçekleşmeden önce hazırlık yapmayı tercih ediyor. Öte yandan kripto tarafında bu konuda farklı hızlarda ilerleme var. Ethereum uzun süredir kuantum güvenliğine yönelik planlar geliştirirken, Bitcoin tarafında henüz netleşmiş bir yol haritası bulunmuyor. Yine de ilk aşama için bile 3-4 yıl olduğu düşünüldüğünde gelecekte göreceğimiz daha çok şey var.